Cursus

Nieuwe Bouwkunde

Van het gas af, Nul op de Meter, BENG, nZEB, ZEN, passief… Als je een gebouw duurzaam wilt bouwen of renoveren zijn er tal van mogelijkheden en vliegen de producten, normen en concepten je om de oren. Maar hoe maak je de juiste keuzes uit het overvolle aanbod aan mogelijkheden?

in de 1-daagse cursus Nieuwe Bouwkunde leert docent bouwkunde Erik Pennings jou hoe je zelf de juiste ingrediënten bepaalt als je een gebouw wilt verduurzamen.
Dit doet hij aan de hand van de verduurzamingscyclus, een stappenplan waarmee je zeker weet dat je de juiste keuzes in de juiste volgorde maakt.

In de cursus Nieuwe Bouwkunde leer je welke onderdelen een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van een gebouw. En krijg je handvatten hoe je vanuit een duidelijk plan je eigen keuzes kunt maken.

timelapseDuur cursus
1 dag
account_circleDocent(en)
Erik Pennings

Welke onderwerpen worden besproken tijdens deze cursus?

 • De werking van bouwfysica op de verduurzaamde woning.
 • De verduurzamingscyclus; het stappenplan voor het nieuwe bouwen.
 • De verduurzaming van gebouwen onder invloed van BENG, Woningwet en Bouwbesluit en de Wet Kwaliteitsborging Bouw.
 • Welke uitgangspunten hanteren we voor het ontwerpen en bouwen van een duurzaam gebouw?
 • Varianten in duurzaam bouwen; passief, NOM, BENG en ZEN. Welke keuze maak je?
 • De do’s en dont’s van goed na-isoleren, hoe werkt het in de praktijk?
 • Het belang van een goede kierdichting, hoe dicht je kieren in de praktijk?
 • Isoleren, gaan we damp-open of damp-dicht? En hoe pakken we het isoleren aan bij dak, gevels, vloeren, ramen en deuren?
 • Het ontwerpen en installeren van installaties tbv verwarmen, koelen en warmwater.
 • Welke systemen kiezen we voor het opwekken van energie, gebouw- en ruimte gebonden verwarmen, koelen en ventileren.
 • De rol van domotica in het nieuwe pand.

Heb je een aansprekend eigen ontwerp of project dat je verduurzaamd hebt of nog verduurzaamd moet worden? Het is mogelijk om tijdens de training deze te bespreken met de trainer en mede cursisten.

Na de intensieve cursus Nieuwe Bouwkunde ben je als professional (beter) in staat om op de juiste wijze een gebouw te verduurzamen en weet je de juiste keuzes te maken als het gaat om zaken als materiaal gebruik, installaties en technieken. Je bent een nog betere gesprekspartner inzake dit onderwerp voor opdrachtgevers en andere betrokkenen.

VOOR WIE IS DEZE CURSUS GESCHIKT?

Professionals uit de vastgoed en de bouw zoals aannemers, architecten, ZZPers, woning inspecteurs, bouwkundig adviseurs en gebouw eigenaren en beheerders van bijvoorbeeld woningcorporaties zullen deze cursus als een verrijking ervaren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
Online
Via Teams
donderdag 27 juni 2024 van 10.00 tot 16.00 uur

€ 285,- exclusief 21% btw en inclusief:

 • Lunch
 • PDF van de behandelde sheets
 • Digitaal certificaat van deelname

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en bouwbesluit. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving.

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Erwin is docent en specialist in bouwkundig onderhoud, energetica, bouw(fysische) gebreken en het herstel daarvan. Tevens is Erwin gediplomeerd EPA-W en EPA-U adviseur met een breed bouwkundig en energetisch specialisme.

Erwin heeft ruim 30 jaar ervaring in de bouw opgedaan, waar hij onder meer als adviseur en bedrijfsleider bij diverse grote leveranciers en applicatiebedrijven in de bouwsector heeft gewerkt.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Schrijf je in voor de cursus

 1. Kies een datum en locatie
 2. Geef aan met hoeveel personen je komt
 3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
 4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
Online - via Teams - donderdag 27 juni 2024
 245,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…