Cursus

Hoe maak je een goed MJOP (4-daagse cursus)

De kosten voor onderhoud vormen een groot deel van de totale kosten van een  gebouw. Daarom is het belangrijk om tijdig gebreken aan gebouw en de aanwezige installaties te signaleren zodat in een vroeg stadium gepaste maatregelen genomen kunnen worden.

Het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan, ook wel MJOP genoemd is cruciaal om vast te leggen welk onderhoud op welk moment gedaan moet worden aan een gebouw en welke kosten dit met zich meebrengt.

Heb jij in jouw praktijk te maken met gebouwonderhoud en gebouwschades? Zie jij het belang in van goed gebouwbeheer en onderhoud? Volg dan deze 4-daagse cursus waarin je leert je eigen MJOP op te stellen op basis van NEN2767.

Volg je deze cursus liever online?
Dat kan. Tijdens de lesdagen is een online verbinding met Teams waardoor deze cursus online bij te wonen is. Lesdag 4 is de praktijkdag en dient daarom wel op locatie bijgewoond te worden.

timelapseDuur cursus
4 dagen
account_circleDocent(en)
Rens ten Hagen

In deze cursus staat de praktijk centraal

Dit betekent dat je zelf aan de slag gaat met het maken van een MJOP.

Gedurende de cursus krijg je alle informatie die je nodig hebt om zelf je eigen MJOP te maken. Tijdens de laatste lesdag maak je op locatie je eigen MJOP die tijdens deze lesdag ook direct beoordeeld wordt door onze docent.

Bij een positief resultaat ontvang je vanuit BouwProfs het certificaat MJOP en krijg je een vermelding in het CETIGO register waarmee je aantoont dat je alle kennis en kunde bezit om zelf een MJOP te maken.

 

Werken met gevalideerde MJOP software 

Tijdens de cursus krijg je de beschikking over gevalideerde MJOP software van Casymo waarmee je jouw eigen MJOP tijdens de praktijkdag kunt maken. Je krijgt een gratis proefaccount gedurende de opleiding die automatisch eindigt na de opleiding.

 

Programma permanente educatie 

Als onderdeel van deze cursus organiseren we jaarlijks een permanente educatie dag volgen waar je een update krijgt van de laatste wijzigingen en inzichten binnen gebouwbeheer en onderhoud.

 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is ontwikkeld voor professionals die zich verder willen bekwamen in gebouwonderhoud en willen leren om zelfstandig een MJOP te maken, te beheren en uit te voeren.

 

Hoe ziet het programma van de cursus MJOP eruit?

Deze cursus bestaat uit 4 lesdagen die duren van 10.00 tot 16.00 uur.

Lesdag 1

* Gebouwen en onderhoud

 • De definities van onderhoud; van constateren naar uitvoering
 • Basisprincipes van goed gebouwbeheer en onderhoud

Lesdag 2

* Conditiemeting via NEN2767

 • Uitleg NEN2767
 • Theorie van conditiemeting
 • Conditiemeting in de praktijk
 • Decompositie (NEN2660)
 • Oefenen met NEN2767
 • Voorbereiden praktijkcase

Lesdag 3

* Het opzetten van een MJOP

 • De verschillende vormen van een MJOP
 • Hoe zet je effectief een MJOP op
 • Aandacht voor duurzaamheid door het opstellen van een DMJOP
 • Wat betekent het werken met een MJOP in de praktijk
 • Relatie tussen conditiemeting van een gebouw en MJOP
 • Verschil tussen preventief onderhoud en conditiegestuurd onderhoud (en waarom je moet kiezen voor het laatste)

Lesdag 4

* Praktijkdag op locatie – uitwerken van casus

 • Leer het gebouw kennen aan de hand van decomponeren – inspecteren – rapporteren
 • Opzetten MJOP aan de hand van basisbegroting, nulmeting, inspectie
 • Aangepast MJOP maken door middel van opvolginspectie en -rapportage
 • Het formuleren van een duidelijke werkomschrijving en uitvoering. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
Leusden
Van der Valk hotel
30 oktober, 6 november, 8 november en 15 november 2024

€ 1.175,- exclusief 21% btw.

 • inclusief lunches, examen en MJOP certificaat

Volg je deze cursus liever online?
Dat kan. Tijdens de lesdagen is een online verbinding met Teams waardoor deze cursus online bij te wonen is. Lesdag 4 is de praktijkdag en dient daarom wel op locatie bijgewoond te worden (ergens centraal in Nederland).

 

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en gebouwonderhoud. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving. Rens is tevens hoofddocent voor de opleiding integraal woning inspecteur (IWI).

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Erwin is docent en specialist in bouwkundig onderhoud, energetica, bouw(fysische) gebreken en het herstel daarvan. Tevens is Erwin gediplomeerd EPA-W en EPA-U adviseur met een breed bouwkundig en energetisch specialisme.

Erwin heeft ruim 30 jaar ervaring in de bouw opgedaan, waar hij onder meer als adviseur en bedrijfsleider bij diverse grote leveranciers en applicatiebedrijven in de bouwsector heeft gewerkt.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Schrijf je in voor de cursus

 1. Kies een datum en locatie
 2. Geef aan met hoeveel personen je komt
 3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
 4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
Leusden - Van der Valk hotel - 30 oktober, 6 november, 8 november en 15 november 2024
 1.175,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…