Cursus

Appartementen: schade en gevolgen

Het aanpakken van vocht- en schimmelproblemen in een niet grondgebonden woning zoals een appartement, loft, flat, studio of maisonnette is vaak ingewikkelder dan bij een grondgebonden woning. Om vochtproblemen op te lossen is het namelijk belangrijk dat de bron van dit type gebouwschade wordt opgespoord en aangepakt. En dat is, mede door invloed van mede-bewoners vaak een puzzel blijkt.

Tijdens deze online cursus gaat Eddy Cruysberghs in op de verstrekkende bouwfysische gevolgen van onder andere ongewenst vochttransport binnen een appartementencomplex. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden laat Eddy je zien hoe je de juiste maatregelen neemt om deze problemen op te lossen en te voorkomen.

timelapseDuur cursus
1 dag
account_circleDocent(en)
Eddy Cruysberghs

Tijdens de cursus behandelt Eddy de volgende onderwerpen:

 • Bouwfysica: hoe gedraagt vocht zich in een constructie waarbij meerdere woningen en lagen aanééngesloten bewoond zijn?
 • Het belang van een goede analyse mbt vocht- en isolatie problemen, hoe pak je dit aan?
 • De zichtbare en onzichtbare symptomen van vochtproblemen binnen een appartementencomplex.
 • De gevolgen uitgelegd vanuit de bouwfysica van ongewenst vochttransport in een appartementencomplex.
 • Hoe isoleer je (bijna)energie neutraal een appartement?
 • Waar moet je rekening mee houden als je een appartementencomplex gaat renoveren?
 • Wanneer is een schade een eigen gebrek en wanneer schade door een derde partij?

Eddy zal tijdens deze cursus ook verschillende case studies behandelen en er is tijd om je eigen ervaringen te bespreken. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname en een praktisch handboek.

Na deze intensieve cursus van Eddy H.J. Cruysberghs ben je als professional (beter) in staat om:

Schades ter plekke correct te evalueren en de oorzaak van het probleem te achterhalen.
De juiste interventietechniek te kunnen toepassen om vochtproblemen binnen appartementen grondig en correct aan te pakken en op te lossen.
Een niet-grondgebonden woning op de juiste wijze te (laten) onderhouden.
Bij nieuwbouw van een appartementencomplex de juiste keuzes vooraf te maken om gevolgschade later te voorkomen.
Hoe een appartement op de juiste wijze energie neutraal geïsoleerd dient te worden.

VOOR WIE IS DEZE CURSUS GESCHIKT?

Professionals uit de vastgoed en de bouw zoals aannemers, architecten, ZZPers en gebouw eigenaren van bijvoorbeeld woningcorporaties zullen veel baat hebben bij deze training.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
Online
via Zoom
14 & 15 oktober 2024 van 09.00 tot 12.00 uur (twee dagdelen)

€ 245,- exclusief 21% btw en inclusief:

 • PDF van de behandelde sheets
 • Uitgebreid handboek als naslagwerk
 • Digitaal certificaat van deelname

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en bouwbesluit. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving.

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Erwin is docent en specialist in bouwkundig onderhoud, energetica, bouw(fysische) gebreken en het herstel daarvan. Tevens is Erwin gediplomeerd EPA-W en EPA-U adviseur met een breed bouwkundig en energetisch specialisme.

Erwin heeft ruim 30 jaar ervaring in de bouw opgedaan, waar hij onder meer als adviseur en bedrijfsleider bij diverse grote leveranciers en applicatiebedrijven in de bouwsector heeft gewerkt.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Schrijf je in voor de cursus

 1. Kies een datum en locatie
 2. Geef aan met hoeveel personen je komt
 3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
 4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
Online - via Zoom - 14 & 15 oktober 2024 van 09.00 tot 12.00 uur
 245,00

15 plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…