Cursus

Isoleren anno 2024

BENG, het nieuwe bouwbesluit Bbl, WKB, de nieuwe omgevingswet… In Nederland hebben met zeer veel (nieuwe) regels te maken als het gaat om het verduurzamen van gebouwen. 

Het op de juiste wijze isoleren wordt daarmee nog belangrijker.  Niet alleen moeten we gebouwen beschermen tegen vocht, tocht en kou. Door de komst van bijvoorbeeld de TO juli regel in het Bouwbesluit moeten we ook onze gebouwen ook actief gaan beschermen tegen oververhitting.

Hoe isoleer je op een effectieve manier met inachtneming van al deze nieuwe regels? Welke materialen gebruik je, welke liever niet? Welke volgorde houd je aan als je een gebouw gaat isoleren? En met welke regels uit het Bouwbesluit krijg je dan te maken? Je krijgt antwoord op deze vragen tijdens de cursus isolatie 3.0.

timelapseDuur cursus
1 dag
account_circleDocent(en)
Erik Pennings

Welke onderwerpen worden besproken tijdens deze cursus?

Tijdens deze cursus worden alle belangrijke onderwerpen besproken inzake het thema isolatie van woningen:

 • De rol van isoleren in de verduurzamingscyclus.
 • Wat betekent BENG voor isoleren in de praktijk.
 • Hoe werkt bouwfysica als we gaan isoleren.
 • De werking van vocht binnen constructies, damp en dauwpunt.
 • Welke soorten isolatie materialen zijn er en waarin onderscheiden deze zich ten opzichte van elkaar?
 • Welke mogelijkheden zijn er om oude systemen te verduurzamen.
 • Wat betekent de Bouwbesluit norm TO juli voor isoleren.
 • Welke maatregelen kan en moet je nemen om oververhitting van een gebouw te voorkomen.
 • Voorbeelden van isoleren uit de praktijk hoe het wel en hoe het niet moet.

Tijdens de cursus krijg je veel praktijkvoorbeelden te zien. Uiteraard kan je ook je eigen vragen en cases indienen om deze te bespreken.

NIVRE experts ontvangen 5 PE punten voor het volgen van deze cursus die is geregistreerd onder nummer PE24-065.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
Online
Via Teams
donderdag 6 juni 2024 van 10.00 tot 16.00 uur

€ 285,- exclusief 21% btw en inclusief:

 • Lunch
 • PDF van de behandelde sheets
 • Digitaal certificaat van deelname

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en bouwbesluit. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving.

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Erwin is docent en specialist in bouwkundig onderhoud, energetica, bouw(fysische) gebreken en het herstel daarvan. Tevens is Erwin gediplomeerd EPA-W en EPA-U adviseur met een breed bouwkundig en energetisch specialisme.

Erwin heeft ruim 30 jaar ervaring in de bouw opgedaan, waar hij onder meer als adviseur en bedrijfsleider bij diverse grote leveranciers en applicatiebedrijven in de bouwsector heeft gewerkt.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Schrijf je in voor de cursus

 1. Kies een datum en locatie
 2. Geef aan met hoeveel personen je komt
 3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
 4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
Online - via Teams - donderdag 6 juni 2024
 245,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…