Cursus

Opleiding integraal woning inspecteur (7-daagse opleiding)

Het uitvoeren van inspecties is belangrijk om goed inzicht te krijgen in de staat van onderhoud van een woning. De kwaliteit van de uitgevoerde inspectie is daarbij van groot belang. De gevolgen kunnen immers groot zijn als een inspectie niet goed wordt uitgevoerd. Daarom moet een inspecteur aantoonbaar competent zijn en blijven op alle voor de inspectie relevante gebieden.

Speciaal voor bouwprofs met voldoende bouwkundige kennis die zich diepgaand willen bekwamen in woning inspectie organiseert BouwProfs de 7-daagse opleiding integraal woning inspecteur NTA-8060.


Tijdens deze opleiding leer je inspecteren, rapporteren en adviseren volgens de NTA 8060: de landelijke integrale inspectie methode voor woningen. Met het volgen van deze opleiding word je volledig deskundig op de voor het uitvoeren van een inspectie belangrijke onderdelen NEN 2767, (RGD)Boei, Bouwbesluit 2012, bouwgebreken, verduurzaming en de praktijk van het inspecteren.

Naast alle klassikale lessen krijg je ook een uitdagende individuele verdiepingsopdracht. De opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets en een examen.

Het is mogelijk om de gehele opleiding online te volgen indien gewenst. Tijdens de lessen is een Teams verbinding actief waarmee je de lessen kunt volgen.

timelapseDuur cursus
7 dagen
account_circleDocent(en)
Johan Bove, Rens ten Hagen

Landelijk gecertificeerd woning inspecteur

Na het volgen van deze opleiding, het maken van een toets (competentietest) en na inschrijving in het Sertum register van het Instituut Onderhoudsdeskundigen Vastgoed mag jij officieel de titel “integraal woning inspecteur” (IWI) voeren.

Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Een gezonde interesse in bouwkunde in het algemeen, terzake doende bouwkundige kennis + een technische instelling is voldoende om deze opleiding te kunnen volgen. Personen die in hun professie redelijk vaak in aanraking komen met woningen en andere gebouwen zijn vrijwel altijd gekwalificeerd.

Waarom is het volgen van de IWI opleiding interessant voor jou als professional?

Wil je woning inspecteur worden? We noemen hier een aantal redenen waarom je altijd de opleiding tot integraal woning inspecteur zou moeten volgen:

* Inspectie volgens de enige landelijke norm + opname in het landelijk register van erkend onderhoudsdeskundigen

Integraal woning inspecteurs zijn opgeleid volgens de enige landelijke norm voor woning inspecties NTA8060. Vanuit opdrachtgevers worden steeds strengere eisen gesteld aan de kwaliteit van de woninginspectie en daarmee aan de woning inspecteur. Daarom kiezen opdrachtgevers voor de IWI inspecteur. De IWI inspecteur wordt permanent bijgeschoold en is erkend binnen het Sertum register.

* Vraag naar bouwkundige keuringen NTA8060

Zeer veel taxateurs verwijzen door naar een IWI inspecteur voor het doen van een bouwkundige keuring NTA8060 uit een taxatierapport. Dit levert dus een goede extra inkomstenbron op voor jou als integraal woning inspecteur.

* Speciale aandacht voor woninginspecties als basis voor verduurzaming (BENG)

Er is een sterk toenemende vraag vanuit de markt naar inspecties als basis voor het verduurzamen van woningen. Binnen de IWI opleiding is daarom veel aandacht voor de BENG systematiek. Je wordt binnen de opleiding volledig geschoold om een inspectie te doen die als basis dient voor het (verder) verduurzamen van woningen.

Dit gebeurt aan de hand van de BENG ladder. Dit is een online tool waarmee je leert bestaande woningen naar een indicatief BENG niveau te brengen. Het gebruik van deze tool is voor cursisten die de opleiding volgen geheel gratis. De BENG ladder mag ook na afloop van de opleiding gratis gebruikt blijven worden door cursisten die de opleiding hebben gedaan.

Nadat je jouw IWI diploma hebt behaald kan je de extra module BENG expert volgen. Na het volgen van deze module kan jij je tevens inschrijven als gecertificeerd BENG expert in het CETIGO register.

* werken met gevalideerde inspectie software 

Voor jou als IWI inspecteur is specifieke software ontwikkeld waarmee je volledig gevalideerd landelijk erkende woning inspecties uitvoert. Deze software wordt ook gebruikt gedurende de opleiding zodat je als aankomend inspecteur meteen leert werken met deze software.

* IWI is de standaard voor de grote landelijke instanties

Het IWI diploma geeft recht op het uitvoeren van een IWI woninginspectie conform de landelijke norm NTA8060:2010. Deze woninginspectie is door middel van gevalideerde software landelijk erkend en wordt geaccepteerd door belangrijke instanties in Nederland waaronder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, alle Autoriteit Financiële Markten geregistreerde financiële instellingen, het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). NRVT, NVM, VBO en VastGoedPro.

* Meeloopdagen en jaarlijkse audit

Als je als IWI inspecteur werkt met de gevalideerde IWI inspectie software krijg je de mogelijkheid aangeboden om na het behalen van je diploma een dag mee te lopen met een ervaren IWI inspecteur om te kijken en te leren hoe een inspectie en de toepassing van deze software in de praktijk worden uitgevoerd. Jaarlijks wordt een audit afgenomen zodat je ook op de hoogte blijft van de nieuwste updates en ontwikkelingen en je optimaal blijft werken met de gevalideerde inspectie software.

* Permanente educatie programma

IWI inspecteurs volgen jaarlijks een permanente educatie programma om zo kennis en vaardigheden op peil te houden. Het PE programma bestaat jaarlijks uit een online sessie over wet- en regelgevingvoor de woning inspecteur en een praktijkdag op locatie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
Zwolle
Mercure hotel
29 mei, 31 mei, 7 juni, 12 juni, 14 juni, 19 juni en 3 juli 2024.
De Bilt
Van der Valk hotel
3 september, 6 september, 13 september, 17 september, 20 september, 24 september en 9 oktober 2024.
Eindhoven
Fletcher hotel Jagershorst
5 november, 7 november, 12 november, 19 november, 21 november, 26 november en 12 december 2024.

€ 2.375,- exclusief 21% btw.

  • inclusief lunches
  • Examen en diploma

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en bouwbesluit. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving.

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Erwin is docent en specialist in bouwkundig onderhoud, energetica, bouw(fysische) gebreken en het herstel daarvan. Tevens is Erwin gediplomeerd EPA-W en EPA-U adviseur met een breed bouwkundig en energetisch specialisme.

Erwin heeft ruim 30 jaar ervaring in de bouw opgedaan, waar hij onder meer als adviseur en bedrijfsleider bij diverse grote leveranciers en applicatiebedrijven in de bouwsector heeft gewerkt.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Schrijf je in voor de cursus

  1. Kies een datum en locatie
  2. Geef aan met hoeveel personen je komt
  3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
  4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
Zwolle - Mercure hotel - 29 mei, 31 mei, 7 juni, 12 juni, 14 juni, 19 juni en 3 juli 2024.
 2.375,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

De Bilt - Van der Valk hotel - 3 september, 6 september, 13 september, 17 september, 20 september, 24 september en 9 oktober 2024.
 2.375,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Eindhoven - Fletcher hotel Jagershorst - 5 november, 7 november, 12 november, 19 november, 21 november, 26 november en 12 december 2024.
 2.375,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…