Cursus

Opleiding integraal woning inspecteur (7-daagse opleiding)

Het uitvoeren van inspecties is belangrijk om goed inzicht te krijgen in de staat van onderhoud van een woning. De kwaliteit van de uitgevoerde inspectie is daarbij van groot belang. De gevolgen kunnen immers groot zijn als een inspectie niet goed wordt uitgevoerd. Daarom moet een inspecteur aantoonbaar competent zijn en blijven op alle voor de inspectie relevante gebieden. Speciaal voor bouwprofs met voldoende bouwkundige kennis die zich diepgaand willen bekwamen in woning inspectie organiseert BouwProfs de 7-daagse opleiding integraal woning inspecteur NTA-8060.

Tijdens deze opleiding leer je inspecteren, rapporteren en adviseren volgens de NTA 8060: de landelijke integrale inspectie methode voor woningen. Met het volgen van deze opleiding word je volledig deskundig op de voor het uitvoeren van een inspectie belangrijke onderdelen NEN 2767, (RGD)Boei, Bouwbesluit 2012, bouwgebreken, verduurzaming en de praktijk van het inspecteren.

Naast alle klassikale lessen krijg je ook een uitdagende individuele verdiepingsopdracht. De opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets en een examen.

Na het met succes afronden van de IWI opleiding ontvang je het landelijk erkend IWI diploma. De IWI opleiding staat onder toezicht van onafhankelijk toezichthouder De Examenkamer waarmee de hoogste kwaliteit in lesstof en examinering is gewaarborgd.

Het is mogelijk om de gehele opleiding online te volgen indien gewenst. Tijdens de lessen is een Teams verbinding actief waarmee je de lessen kunt volgen

Landelijk gecertificeerd woning inspecteur

Na het volgen van deze opleiding, het maken van een toets (competentietest) en na inschrijving in het Sertum register van het Instituut Onderhoudsdeskundigen Vastgoed mag jij officieel de titel “integraal woning inspecteur” (IWI) voeren.

Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Een gezonde interesse in bouwkunde in het algemeen, terzake doende bouwkundige kennis + een technische instelling is voldoende om deze opleiding te kunnen volgen. Personen die in hun professie redelijk vaak in aanraking komen met woningen en andere gebouwen zijn vrijwel altijd gekwalificeerd.

Waarom is het volgen van de IWI opleiding interessant voor jou als professional?

Wil je woning inspecteur worden? We noemen hier een aantal redenen waarom je altijd de opleiding tot integraal woning inspecteur zou moeten volgen:

* Inspectie volgens de enige landelijke norm NTA8060 + opname in het landelijk register van erkend onderhoudsdeskundigen

Integraal woning inspecteurs zijn opgeleid volgens de enige landelijke norm voor woning inspecties NTA8060. Vanuit opdrachtgevers worden steeds strengere eisen gesteld aan de kwaliteit van de woninginspectie en daarmee aan de woning inspecteur. Daarom kiezen opdrachtgevers voor de IWI inspecteur. De IWI inspecteur wordt permanent bijgeschoold en is erkend binnen het Sertum register.

* Vraag naar bouwkundige keuringen NTA8060

Zeer veel taxateurs verwijzen door naar een IWI inspecteur voor het doen van een bouwkundige keuring NTA8060 uit een taxatierapport. Dit levert dus een goede extra inkomstenbron op voor jou als integraal woning inspecteur.

* Speciale aandacht voor woninginspecties als basis voor verduurzaming (BENG)

Er is een sterk toenemende vraag vanuit de markt naar inspecties als basis voor het verduurzamen van woningen. Binnen de IWI opleiding is daarom veel aandacht voor de BENG systematiek. Je wordt binnen de opleiding volledig geschoold om een inspectie te doen die als basis dient voor het (verder) verduurzamen van woningen.

Dit gebeurt aan de hand van de BENG ladder. Dit is een online tool waarmee je leert bestaande woningen naar een indicatief BENG niveau te brengen. Het gebruik van deze tool is voor cursisten die de opleiding volgen geheel gratis. De BENG ladder mag ook na afloop van de opleiding gratis gebruikt blijven worden door cursisten die de opleiding hebben gedaan.

Nadat je jouw IWI diploma hebt behaald kan je de extra module BENG expert volgen. Na het volgen van deze module kan jij je tevens inschrijven als gecertificeerd BENG expert in het CETIGO register.

* module integrale fundering inspectie Fase 0

Als IWI inspecteur kan je aanvullend de 2-daagse module integraal fundering inspecteur Fase 0 volgen. In deze 2-daagse cursus leer je visueel een fundering te inspecteren en een rapportage hierover uit te brengen. De module wordt afgesloten met een eindopdracht waarmee het IFI Fase 0 certificaat behaald wordt. Hiermee ben je als IWI inspecteur meteen gecertificeerd integraal fundering inspecteur Fase 0 en mag je de visuele inspectie uitvoeren.

* werken met gevalideerde inspectie software

Voor jou als IWI inspecteur is specifieke software ontwikkeld waarmee je volledig gevalideerd landelijk erkende woning inspecties uitvoert. Tijdens de opleiding krijg je een gratis proefaccount waarmee je het praktijkexamen kunt maken. Na afloop van de opleiding eindigt dit account automatisch. Uiteraard kan je indien je dit wilt daarna een betaald account nemen. Werk je liever met een gratis inspectie tool? Door onze docenten is een inspectie tool ontwikkeld in Excel. Deze wordt na afloop van de opleiding ter beschikking gesteld.

* IWI is de standaard voor de grote landelijke instanties

Het IWI diploma geeft recht op het uitvoeren van een IWI woninginspectie conform de landelijke norm NTA8060:2010. Deze woninginspectie is door middel van gevalideerde software landelijk erkend en wordt geaccepteerd door belangrijke instanties in Nederland waaronder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Stichting Waarborgfonds Eigen Woning, alle Autoriteit Financiële Markten geregistreerde financiële instellingen, het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). NRVT, NVM, VBO en VastGoedPro.

* Meeloopdagen en jaarlijkse audit

Als je als IWI inspecteur werkt met de gevalideerde IWI inspectie software krijg je de mogelijkheid aangeboden om na het behalen van je diploma een dag mee te lopen met een ervaren IWI inspecteur om te kijken en te leren hoe een inspectie en de toepassing van deze software in de praktijk worden uitgevoerd. Jaarlijks wordt een audit afgenomen zodat je ook op de hoogte blijft van de nieuwste updates en ontwikkelingen en je optimaal blijft werken met de gevalideerde inspectie software.

* Permanente educatie programma

IWI inspecteurs volgen jaarlijks een permanente educatie programma om zo kennis en vaardigheden op peil te houden. Het PE programma bestaat jaarlijks uit een online sessie over wet- en regelgevingvoor de woning inspecteur en een praktijkdag op locatie.

* Landelijk erkend diploma

De opleiding integraal woning inspecteur (IWI) staat onder toezicht van onafhankelijk toezichthouder De Examenkamer. Dit betekent dat de kwaliteit van de IWI opleiding permanent wordt gemonitord door deze toezichthouder voor beroepskwalificerende examens. Voor zowel ons als opleider als voor onze cursisten een goede zaak. Want als IWI cursist ben je verzekerd van een opleiding van de beste kwaliteit die wordt afgesloten met het halen van een erkend diploma.

timelapseDuur cursus
7 dagen
account_circleDocent(en)
Johan Bove, Michiel van Kempen, Rens ten Hagen

Hoe ziet het programma van de opleiding integraal woning inspecteur eruit?

 

Dag 1 – Bouwen door de eeuwen heen

  • Inleiding en Geschiedenis
  • Theorie Bouwbesluit
  • Constructieve veiligheid – Bruikbaarheid – Brandveiligheid
  • Bouwbesluit bestaande bouw geschiedenis en praktijk
  • Praktijk | minitoets

Dag 2 – Conditiemeting NEN 2767

  • Theorie: meten is weten
  • Verdieping Woningbouw
  • Theorie van NEN 2767 in de praktijk
  • Praktijk | minitoets

 

Dag 3 – Bouwgebreken

  • Theorie ondeugdelijk werk
  • Bouwgebreken, oorzaak en gevolg
  • Theorie van bouwgebreken in de praktijk
  • Praktijk | minitoets

 

Dag 4 BLA’s | Duurzaamheid / BENG

  • BLA’s – Brandonveilige materialen – Asbest – Legionella
  • Werking en gevaren van Elektriciteit
  • BENG
  • Duurzaamheid – Materialen – Installaties
  • Praktijk | minitoets

 

Dag 5 Instructies opname en opnameformulieren en theorie examen

  • Instructie gebruik opnameformulier
  • Instructie opname conform NTA (NEN) 8060, harmonisatie woningkeur
  • Theorie examen; inleveren theoretisch examenonderdeel

 

Dag 6 Praktijkdag

  • Verzamelen bij een woning – instructie
  • Inspectie conform NEN 8060 / NTA 8060
  • Proefopname woning
  • Evaluatie proefopname woning

 

Dag 7 Praktijk examen

  • Praktijk Examen in een woning

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
Leusden
Van der Valk hotel
4 maart, 7 maart, 11 maart, 14 maart, 18 maart, 21 maart en 4 april 2025.
Amsterdam
Mercure hotel Amsterdam West
6 mei, 9 mei, 13 mei, 16 mei, 20 mei, 23 mei en 6 juni 2025.

€ 2.475,- exclusief 21% btw.

  • inclusief lunches
  • Examen en diploma

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en gebouwonderhoud. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving. Rens is tevens hoofddocent voor de opleiding integraal woning inspecteur (IWI).

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Energiek, mensgericht en enthousiasmerend. Dat zijn de kenmerken op basis waarvan Erwin al meer dan 35 jaar zijn diepgaande kennis deelt. En dat op een manier die zowel inspirerend als aanstekelijk is. Of je nu een cursus, training of seminar volgt, Erwin’s passie voor het vak en zijn vermogen om complexe onderwerpen toegankelijk te maken, maken elke training tot een waardevolle ervaring.

Erwin geniet van elke kans om zijn kennis en ervaring te delen en werkt met veel plezier als docent. Zijn specialisaties in bouwkundig onderhoud, energetica, bouwfysische gebreken en hersteltechnieken komen samen met een flinke dosis enthousiasme en een glimlach, wat elke leerervaring niet alleen informatief maar ook plezierig maakt.

Laat je inspireren door Erwin en ontdek hoe zijn energieke aanpak en kennis je kunnen helpen om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen – met plezier en een vleugje humor als bonus.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken, faalkosten en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Docent:
Michiel van Kempen

Michiel is als docent gebouwbeheer & gebouwonderhoud verbonden aan BouwProfs. Michiel is gecertificeerd bouwkundig inspecteur en heeft een diepgaande kennis inzake bouwkundige keuringen, voor- en opleveringskeuringen en vervolgonderzoeken. Michiel draagt cultureel erfgoed een warm hart toe en heeft expert kennis als het gaat om monumentale pand inspecties.

Docent:
Arno Korbijn

Arno is bij BouwProfs betrokken als docent met als aandachtsgebieden gebouw inspectie en funderingsonderzoek. Arno is erkend bouwkundig inspecteur en tevens eigenaar van onafhankelijk landelijk adviesbureau in de vastgoedmarkt BIJN.nl.

Docent:
Wil Smulders
Wil Smulders is als docent gebouwinspectie en gebouwbeheer verbonden aan BouwProfs academie. Wil is een zeer ervaren en erkend bouwkundig inspecteur met meer dan dertig jaar ervaring in het bouwkundig inspectie vak. Wil weet zijn diepgaande kennis over gebouwbeheer te koppelen aan de praktijk van alledag waardoor zijn lessen voor zijn cursisten als zeer praktijkgericht worden ervaren. Wil heeft expert kennis op het gebied van bouwkundige problemen,  opleveringskeuringen, bouwkundige keuringen en funderingsproblemen. Naast zijn docentschap is Wil teamleider bij het landelijk inspectiebureau BIJN.nl.

Schrijf je in voor de cursus

  1. Kies een datum en locatie
  2. Geef aan met hoeveel personen je komt
  3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
  4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
Leusden - Van der Valk hotel - 4 maart, 7 maart, 11 maart, 14 maart, 18 maart, 21 maart en 4 april 2025.
 2.475,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Amsterdam - Mercure hotel Amsterdam West - 6 mei, 9 mei, 13 mei, 16 mei, 20 mei, 23 mei en 6 juni 2025.
 2.475,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…