Cursus

2-daagse cursus integraal fundering inspecteur Fase 0

Een gezond gebouw begint bij een goede fundering. En het bepalen van de staat van een fundering begint altijd met een goede en volledige nulmeting op basis van een vooraf vastgestelde visuele inspectie.

Bij het vaststellen en herstellen van funderingsproblemen wordt traditioneel gebruik van diepgaande Fase 1- en Fase 2-onderzoeken. Deze onderzoeken hebben als nadeel dat ze gepaard gaan met een relatief lange doorlooptijd. Bovendien vereisen beide fases een aanzienlijke investering en sluiten deze onderzoeken niet goed aan op het proces van het kopen en verkopen van een woning terwijl juist dan goed funderingsonderzoek gewenst is. Voor veel huiseigenaren die slechts een vermoeden hebben van mogelijke funderingsschade, vormen dit flinke drempels.

Om huiseigenaren in een vroeg stadium een laagdrempelige en betaalbare oplossing te bieden, heeft BouwProfs het protocol ‘integrale fundering inspectie Fase 0’ ontwikkeld. Dit protocol maakt het via een visuele inspectie mogelijk om in een vroeg stadium een eerste inschatting te krijgen van mogelijke funderingsrisico’s. In combinatie met een bouwkundige keuring biedt dit een praktische en kostenefficiënte oplossing.

Wil jij weten hoe je de staat van een fundering goed kunt bepalen op basis van deze visuele inspectie? En wil je leren hoe je bestaande en mogelijk toekomstige problemen door middel van een visuele inspectie kunt detecteren en aanpakken? Na het volgen van de tweedaagse cursus integraal fundering inspecteur – fase 0 heb je hiervoor de kennis en vaardigheden.


Inspectie via NEN2767 en de FUNDscan

Tijdens deze cursus leer je goed visueel funderingsonderzoek te doen aan de hand van een goede en volledige checklist, de FUNDscan.  De FUNDscan is in samenwerking met de Brancheorganisatie van bouwkundig inspecteurs (BBI) ontwikkeld en krijg je na afloop ter beschikking gesteld. Het funderingsonderzoek en de daarbij behorende FUNDscan zijn gebaseerd op NEN2767 – conditiemeting gebouwen en maken tevens als module onderdeel uit van de integrale woning inspectie (IWI).

 

De cursus wordt afgerond met een praktijkopdracht. Bij goed resultaat ontvang je het certificaat integraal fundering inspecteur Fase 0. Het IFI F0 certificaat is één van de vier deelcertificaten van het IFI certificaat. Het IFI certificaat bestaat uit totaal vier modules die opleiden tot de nieuwe gecertificeerde titel integraal fundering inspecteur (IFI).

De tweedaagse cursus integraal fundering inspecteur Fase 0 is de eerste module binnen het IFI certificaat die te volgen is. De overige drie modules (F1, F2 en F3) zijn nog in ontwikkeling en komen in de loop van 2025 beschikbaar. De module F0 leert je funderingen te inspecteren aan de hand van een visuele inspectie. In de modules F1, F2 en F3 leer je aan de hand van de resultaten van de visuele inspectie goed en volledig vervolgonderzoek te doen aan funderingen tezamen met goed advies met betrekking tot preventie en herstel.

 

 

Landelijk erkend en gecertificeerd

Deze cursus staat onder toezicht van onafhankelijk toezichthouder De Examenkamer. Deze toezichthouder controleert of het afgegeven certificaat IFI Fase 0 terecht en op de juiste wijze wordt afgegeven. Hiermee ben je als cursist verzekerd van het volgen van een landelijk erkende cursus.

Na het afgeven van het IFI Fase 0 certificaat ben je gecertificeerd integraal fundering inspecteur. Je ontvangt je persoonlijke certificaat nummer en krijgt je certificaat wordt geregistreerd in het register van het landelijk register van het centrum voor educatie en toetsing integraal gebouw onderzoek CETIGO.


Permanente educatie

Jaarlijks krijgen IFI Fase 0 inspecteurs een permanent educatieprogramma aangeboden waarin de laatste ontwikkelen en inzichten worden behandeld inzake het visueel funderingsonderzoek.

NIVRE schade experts ontvangen 6 PE punten vanuit NIVRE voor het volgen van deze cursus (PE25-0015)

timelapseDuur cursus
2 dagen
account_circleDocent(en)
Arno Korbijn, Rens ten Hagen, Wil Smulders

Tijdens deze cursus leer je hoe je een inpandige inspectie uitvoert en hoe je mogelijke gebreken aan een fundering vastlegt.

Je leert signalen te inventariseren die duiden op een verminderd functioneren van de fundering. Ook problemen met belastingafdracht naar de fundering leer je in kaart te brengen.

Je leert aan de hand van een fotorapportage een funderingsrapport te maken met daarin de geconstateerde gebreken. Je krijgt tijdens deze cursus alle handvatten die je nodig hebt om in de rapportage aan te kunnen geven in welke mate de geconstateerde schade verband heeft met het functioneren van de fundering.

 

Het programma van deze 2-daagse cursus ziet er als volgt uit:

Dag 1

Basisprincipes van funderingen

  • Wat zegt het Bbl en Omgevingsrecht over funderingen
  • Typen funderingen
  • Functies en belastingsoverdracht
  • Inleiding tot funderingsproblemen

Veelvoorkomende oorzaken van funderingsproblemen

  • Bodemgesteldheid en zettingen
  • Grondwaterproblematiek
  • Fouten in ontwerp en uitvoering
  • Effecten van externe factoren (trillingen, bouwwerkzaamheden in de omgeving)

Factoren om funderingsrisico te bepalen

  • Herkennen van scheurvorming en verzakkingen, scheurvormingpatroon
  • Andere factoren
  • Case studies met praktijkvoorbeelden van risicofactoren
  • Praktijk opdracht door cursisten zelf uitgewerkt

 

Dag 2

Typen funderingsschade en oorzaken

  • Scheurvorming en structurele schade
  • Analyse van scheurpatronen
  • Interpretatie van schadebeelden
  • Relatie tussen schade en funderingstype

Funderingsproblemen per bodemtype

  • Slappe bodems en klei
  • Problemen met zand- en veenlagen
  • Invloed van grondwaterfluctuaties

Probleemherkenning in de praktijk

  • Praktijkoefening: Herkennen van schadebeelden
  • Analyse van foto’s en rapportages
  • Inzet van visuele inspectietechnieken
  • Hoe te communiceren met je opdrachtgever
  • Rapport opstellen en presenteren hiervan aan de groep

Het rapport wordt beoordeeld met een eindcijfer. Bij voldoende resultaat wordt het certificaat integraal fundering inspecteur Fase 0 verstrekt.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
De Bilt
Van der Valk hotel
woensdag 17 september en vrijdag 19 september 2025 van 10.00 tot 16.00 uur
Zwolle
Mercure hotel
woensdag 1 oktober en vrijdag 3 oktober 2025 van 10.00 tot 16.00 uur
Eindhoven
Fletcher hotel Jagershorst
woensdag 12 november en vrijdag 14 november 2025 10.00 tot 16.00 uur
Amsterdam
Mercure hotel Amsterdam West
woensdag 19 november en vrijdag 21 november 2025 van 10.00 tot 16.00 uur

€ 695,- exclusief 21% btw en inclusief:

  • Lunches
  • PDF van de behandelde sheets
  • FUNDscan
  • Digitaal certificaat integraal fundering inspecteur Fase 0

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en gebouwonderhoud. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving. Rens is tevens hoofddocent voor de opleiding integraal woning inspecteur (IWI).

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Energiek, mensgericht en enthousiasmerend. Dat zijn de kenmerken op basis waarvan Erwin al meer dan 35 jaar zijn diepgaande kennis deelt. En dat op een manier die zowel inspirerend als aanstekelijk is. Of je nu een cursus, training of seminar volgt, Erwin’s passie voor het vak en zijn vermogen om complexe onderwerpen toegankelijk te maken, maken elke training tot een waardevolle ervaring.

Erwin geniet van elke kans om zijn kennis en ervaring te delen en werkt met veel plezier als docent. Zijn specialisaties in bouwkundig onderhoud, energetica, bouwfysische gebreken en hersteltechnieken komen samen met een flinke dosis enthousiasme en een glimlach, wat elke leerervaring niet alleen informatief maar ook plezierig maakt.

Laat je inspireren door Erwin en ontdek hoe zijn energieke aanpak en kennis je kunnen helpen om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen – met plezier en een vleugje humor als bonus.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken, faalkosten en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Docent:
Michiel van Kempen

Michiel is als docent gebouwbeheer & gebouwonderhoud verbonden aan BouwProfs. Michiel is gecertificeerd bouwkundig inspecteur en heeft een diepgaande kennis inzake bouwkundige keuringen, voor- en opleveringskeuringen en vervolgonderzoeken. Michiel draagt cultureel erfgoed een warm hart toe en heeft expert kennis als het gaat om monumentale pand inspecties.

Docent:
Arno Korbijn

Arno is bij BouwProfs betrokken als docent met als aandachtsgebieden gebouw inspectie en funderingsonderzoek. Arno is erkend bouwkundig inspecteur en tevens eigenaar van onafhankelijk landelijk adviesbureau in de vastgoedmarkt BIJN.nl.

Docent:
Wil Smulders
Wil Smulders is als docent gebouwinspectie en gebouwbeheer verbonden aan BouwProfs academie. Wil is een zeer ervaren en erkend bouwkundig inspecteur met meer dan dertig jaar ervaring in het bouwkundig inspectie vak. Wil weet zijn diepgaande kennis over gebouwbeheer te koppelen aan de praktijk van alledag waardoor zijn lessen voor zijn cursisten als zeer praktijkgericht worden ervaren. Wil heeft expert kennis op het gebied van bouwkundige problemen,  opleveringskeuringen, bouwkundige keuringen en funderingsproblemen. Naast zijn docentschap is Wil teamleider bij het landelijk inspectiebureau BIJN.nl.
Docent:
Harry Vuijk

Harry Vuijk is als docent gebouwbeheer en woninginspectie verbonden aan BouwProfs academie. Harry heeft een enorme passie voor het leveren van bouwkundige kwaliteit. Dankzij zijn  jarenlange ervaring in bouwkundige onderzoeken heeft hij een zeer brede expertise opgebouwd in het beoordelen van woningen en gebouwen op technische staat, duurzaamheid en bouwkundige risico’s. Als onafhankelijke deskundige staat Harry kopers, verkopers en professionals in de sector bij met eerlijk en helder advies. Dit doet hij door bouwkundige gebreken inzichtelijk te maken zodat goed onderbouwde beslissingen genomen kunnen worden.

Naast zijn advieswerk is Harry actief als opleider en auditor waarbij hij woninginspecteurs helpt met het vergroten van kennis en vaardigheden. Dankzij zijn ervaring als auditor is Harry in staat inspecties kritisch te beoordelen en om verbeterpunten aan te dragen, zodat de kwaliteit in de sector van woninginspecties naar een hoger niveau wordt getild. Betrouwbaarheid, deskundigheid en duidelijkheid staan in Harry’s werkwijze centraal. Hij deelt zijn kennis graag en draag graag zijn kwalitatieve steentje bij aan de woninginspectie sector waarin transparantie en kwaliteit de norm zijn.

Schrijf je in voor de cursus

  1. Kies een datum en locatie
  2. Geef aan met hoeveel personen je komt
  3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
  4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
De Bilt - Van der Valk hotel - woensdag 17 september en vrijdag 19 september 2025
 695,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Zwolle - Mercure hotel - woensdag 1 oktober en vrijdag 3 oktober 2025
 695,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Eindhoven - Fletcher hotel Jagershorst - woensdag 12 november en vrijdag 14 november 2025
 695,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Amsterdam - Mercure hotel Amsterdam West - woensdag 19 november en vrijdag 21 november 2025
 695,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…