Een gezond gebouw begint bij een goede fundering. En het bepalen van de staat van een fundering begint altijd met een goede en volledige nulmeting op basis van een vooraf vastgestelde visuele inspectie.
Bij het vaststellen en herstellen van funderingsproblemen wordt traditioneel gebruik van diepgaande Fase 1- en Fase 2-onderzoeken. Deze onderzoeken hebben als nadeel dat ze gepaard gaan met een relatief lange doorlooptijd. Bovendien vereisen beide fases een aanzienlijke investering en sluiten deze onderzoeken niet goed aan op het proces van het kopen en verkopen van een woning terwijl juist dan goed funderingsonderzoek gewenst is. Voor veel huiseigenaren die slechts een vermoeden hebben van mogelijke funderingsschade, vormen dit flinke drempels.
Om huiseigenaren in een vroeg stadium een laagdrempelige en betaalbare oplossing te bieden, heeft BouwProfs het protocol ‘integrale fundering inspectie Fase 0’ ontwikkeld. Dit protocol maakt het via een visuele inspectie mogelijk om in een vroeg stadium een eerste inschatting te krijgen van mogelijke funderingsrisico’s. In combinatie met een bouwkundige keuring biedt dit een praktische en kostenefficiënte oplossing.
Wil jij weten hoe je de staat van een fundering goed kunt bepalen op basis van deze visuele inspectie? En wil je leren hoe je bestaande en mogelijk toekomstige problemen door middel van een visuele inspectie kunt detecteren en aanpakken? Na het volgen van de tweedaagse cursus integraal fundering inspecteur – fase 0 heb je hiervoor de kennis en vaardigheden.
Inspectie via NEN2767 en de FUNDscan
Tijdens deze cursus leer je goed visueel funderingsonderzoek te doen aan de hand van een goede en volledige checklist, de FUNDscan. De FUNDscan is in samenwerking met de Brancheorganisatie van bouwkundig inspecteurs (BBI) ontwikkeld en krijg je na afloop ter beschikking gesteld. Het funderingsonderzoek en de daarbij behorende FUNDscan zijn gebaseerd op NEN2767 – conditiemeting gebouwen en maken tevens als module onderdeel uit van de integrale woning inspectie (IWI).
De cursus wordt afgerond met een praktijkopdracht. Bij goed resultaat ontvang je het certificaat integraal fundering inspecteur Fase 0. Het IFI F0 certificaat is één van de vier deelcertificaten van het IFI certificaat. Het IFI certificaat bestaat uit totaal vier modules die opleiden tot de nieuwe gecertificeerde titel integraal fundering inspecteur (IFI).
De tweedaagse cursus integraal fundering inspecteur Fase 0 is de eerste module binnen het IFI certificaat die te volgen is. De overige drie modules (F1, F2 en F3) zijn nog in ontwikkeling en komen in de loop van 2025 beschikbaar. De module F0 leert je funderingen te inspecteren aan de hand van een visuele inspectie. In de modules F1, F2 en F3 leer je aan de hand van de resultaten van de visuele inspectie goed en volledig vervolgonderzoek te doen aan funderingen tezamen met goed advies met betrekking tot preventie en herstel.
Landelijk erkend en gecertificeerd
Deze cursus staat onder toezicht van onafhankelijk toezichthouder De Examenkamer. Deze toezichthouder controleert of het afgegeven certificaat IFI Fase 0 terecht en op de juiste wijze wordt afgegeven. Hiermee ben je als cursist verzekerd van het volgen van een landelijk erkende cursus.
Na het afgeven van het IFI Fase 0 certificaat ben je gecertificeerd integraal fundering inspecteur. Je ontvangt je persoonlijke certificaat nummer en krijgt je certificaat wordt geregistreerd in het register van het landelijk register van het centrum voor educatie en toetsing integraal gebouw onderzoek CETIGO.
Permanente educatie
Jaarlijks krijgen IFI Fase 0 inspecteurs een permanent educatieprogramma aangeboden waarin de laatste ontwikkelen en inzichten worden behandeld inzake het visueel funderingsonderzoek.
NIVRE schade experts ontvangen 6 PE punten vanuit NIVRE voor het volgen van deze cursus (PE25-0015)