Cursus

Permanente educatie programma 2024 interne kwaliteitsborger Bouwwerken (IKB)

Met de komst van de WKB is de rol van de interne kwaliteitsborger Bouwwerken (de IKB-er) in sneltreinvaart groter en belangrijker geworden.  De IKB-er is inmiddels een onmisbare schakel in het correct en tijdig uitvoeren van de werkzaamheden binnen de regels die de WKB stelt.

IKB-ers volgen ieder jaar een verplicht programma aan permanente educatie. Deelname aan dit programma verzekert de IKB-er  en zijn of haar opdrachtgevers dat de kwaliteit van de interne kwaliteitsborging optimaal is.

Deelname aan het permanente educatie programma is verplicht om de titel van gecertificeerd IKB-er en de geldigheid van het IKB certificaat te prolongeren. IKB-ers met een vermelding in het CETIGO register dienen dit programma tevens te volgen om hun vermelding te behouden.

Tijdens het jaarlijkse permanente educatieprogramma worden ieder jaar de onderwerpen behandeld dat actueel is en belangrijk is voor de kwaliteit van het werk van de IKB-er.

timelapseDuur cursus
account_circleDocent(en)
Martijn Broeze, Rens ten Hagen

In 2024 bestaat het verplichte deel van de IKB permanente educatie uit drie dagen:

dag 1 – Update Wet &Regelgeving – Dinsdag 25 juni 2024 – van 10.00 tot 16.00 uur – via Teams (incl. terugkijk link)

 • recente wijzigingen Bbl
 • Zoeken binnen Bbl (met focus op bestaande bouw, rechtens verkregen en verbouwniveau)
 • Werken met DSO

Deze online dag wordt gegeven door docent Rens ten Hagen en als teams sessie opgenomen. Na afloop van deze online dag ontvang je van ons een link om deze sessie terug te kijken, handig voor als je de sessie niet kunt bijwonen of later nog eens wilt terugkijken.

Ook ontvang je de behandelde sheets. Vragen kan je na het bekijken van deze sessie stellen via de mail. Je krijgt dan een antwoord per mail van de docent terug.

 

dag 2 & 3 – IKB praktijkdagen

De IKB praktijkdagen worden centraal in Nederland gegeven in Leusden door docent Martijn Broeze en zijn te volgen op:

dinsdag 9 juli & dinsdag 16 juli 2024

of op

vrijdag 15 november & vrijdag 22 november 2024.

Tijdens de twee praktijkdagen worden de volgende onderwerpen intensief en praktijkgericht behandeld:

 • Het IKB proces binnen de verschillende contractvormen
 • Het borgen van kleine bouwwerken
 • Opstellen van een risicobeoordeling
 • Opstellen van een beheersplan (borgingsplan)
 • Hoe beheer ik een borgingsplan)
 • Het nut van software
 • Aansprakelijkheid bouwer vs consumenten dossier

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van cursusdata en nieuwe cursussen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Plaats Locatie Datum
Leusden
Van der Valk hotel
dinsdag 9 juli & woensdag 10 juli 2024 (+ online sessie op 25 juni)
Leusden
Van der Valk hotel
donderdag 14 november & vrijdag 15 november 2024 (+ online sessie op 25 juni)

€ 595,- exclusief 21% btw en inclusief lunches.

In-Company

Wij geven onze opleidingen en cursussen ook in-company, gewoon bij jou op locatie. Het voordeel hiervan is dat het minder tijd (en daarmee geld) kost dan wanneer diverse medewerkers naar een locatie ergens in het land moeten afreizen.

Docent:
Erik Pennings

Erik is eigenaar en adviseur van Watwoontumooi en is sinds 2013 adviseur, regisseur en ambassadeur voor instandhouding en verbetering van duurzaam wooncomfort en energiehuishouding in de gebouwde omgeving. Tevens is Erik co-producent en docent opnameprotocollen NTA8800.

Erik heeft een enorme passie voor wooncomfort, energie- en duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Docent:
Martijn Geurts

Martijn Geurts is expert op het gebied van binnenklimaat en E/W installaties in woningen.

Martijn combineert zijn expertkennis met zijn ruime praktijkervaring als projectleider beheer en onderhoud.

Docent:
Rens ten Hagen

Rens ten Hagen is hoofddocent van BouwProfs met een specialisatie in bouwfysica, bouwwetgeving en bouwbesluit. Rens treedt naast zijn docentschap regelmatig op als adviseur bij juridische vraagstukken en conflicten inzake bouw en gebouwen zoals schade en bepalingen binnen bouwwet- en regelgeving.

Docent:
Kees Hootsen

Kees houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het organiseren en verbeteren van kwaliteit in het bouwproces. In zijn dagelijkse praktijk laat Kees graag aan bouwpartijen zien hoe men de bouwkwaliteit op een praktische en effectieve manier kan verbeteren op zo’n manier dat dit meteen optimaal aansluit op de eisen die de WKB stelt.

Docent:
Martijn Broeze

Martijn mag met recht een autoriteit genoemd worden binnen de WKB. Martijn is oprichter en directeur bij Borg4. Met zijn bedrijf ondersteunt hij bedrijven met het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van de WKB.

Bij zijn vorige werkgever Plangarant was Martijn als projectmanager en kwaliteitsborger van WKB vanaf het begin betrokken bij de introductie van de WKB.

Docent:
Erwin Reuterink

Erwin is docent en specialist in bouwkundig onderhoud, energetica, bouw(fysische) gebreken en het herstel daarvan. Tevens is Erwin gediplomeerd EPA-W en EPA-U adviseur met een breed bouwkundig en energetisch specialisme.

Erwin heeft ruim 30 jaar ervaring in de bouw opgedaan, waar hij onder meer als adviseur en bedrijfsleider bij diverse grote leveranciers en applicatiebedrijven in de bouwsector heeft gewerkt.

Docent:
Aart van der Snoek

Aart is een mensgerichte en kwaliteitsbewuste docent bouwfysica en coach met één grote passie in het leven; professionals in staat te stellen het beste in zichzelf naarboven te halen. Dit doet hij met zijn eigen kenmerkende praktisch ingestelde werkwijze. Een werkwijze ook waarmee hij zijn cursisten op het puntje van de stoel laat zitten.

Aart heeft een bouwkundige achtergrond en een jarenlange ervaring in het opleiden en begeleiden van vakmensen.

Docent:
Eddy Cruysberghs

Eddy Cruysberghs is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Tevens is Eddy adviseur voor Unesco Werelderfgoed.

Eddy heeft 35 jaar praktijkervaring en wordt internationaal gezien als dè expert als het gaat om het bestrijden van vochtproblemen in gebouwen.

Docent:
Johan Bove

Johan is geregistreerd bouwkundig inspecteur, bouwpatholoog en bouwkundige. Johan heeft een grote expertise opgebouwd binnen diverse disciplines waaronder bouwgebreken en bouwgeschillen.
Dankzij zijn meer dan dertig jaar ervaring in het bouwproces is Johan als geen ander in staat om de benodigde theorie aan de bouwpraktijk van alle dag te koppelen.

Schrijf je in voor de cursus

 1. Kies een datum en locatie
 2. Geef aan met hoeveel personen je komt
 3. Klik op de knop ‘Aanmelden’
 4. Bij het boeken graag de namen van de deelnemers vermelden.
Leusden - Van der Valk hotel - dinsdag 9 juli & woensdag 10 juli 2024 (+online sessie op 25 juni)
 595,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Leusden - Van der Valk hotel - donderdag 14 november & vrijdag 15 november 2024 (+ online sessie op 25 juni)
 595,00

Er zijn nog plekken beschikbaar

Heb je een vraag?

Misschien vind je deze cursussen ook interessant…